21 februari 2012

Skeppshunden

Här i Karlskrona har vi ett fint museum som heter Marinmuseum. Där hade personalen hittat material om skeppshundar. Förr i världen hände det att man hade en hund ombord på flottans båtar, lite som en maskot kanske och säkert för att ge besättningen lite hemkänsla. Det dök upp en söt historia om hunden Nicke som blev skeppshund vid så tidig ålder som 8 veckor och han fick faktiskt en egen tjänstgöringsbok precis som alla i besättningen hade. Han låg vid 2:a Hundkompaniet och genomgick Krigsmans Erinran den 5/1 1940! En annan hund hette Pricken och han fick till och med en egen uniform, med både mössa och slips, som fanns kvar i museets gömmor. Min man som varit officer säger att han hade graden vice korpral. Det måste ha varit en eller flera verkligt hundälskande herrar ombord på de båtarna och som tog sig tid att ordna med det här.


Nickes tjänstgöringsbok
(klicka för större bild)

Marinmuseum bestämde sig för att i sin barnverksamhet göra något kul om historien med skepshundarna och gjorde bland annat en monterutställnig med originaluniformen och lite bilder. När det var dags att lansera säsongens barnverksamhet så ville de ha en livs levande Pricken på plats och de letade efter en stand in. En ny uniform hade sytts upp exakt efter originalet och nu fattades det bara en hund som kunde ställa upp.

Vi fick frågan och trots att jag egentligen inte tycker att man ska klä ut djur så kändes det som en rolig grej. Dessutom vet vi ju hur bra Samson funkar i sådana lägen och framför allt hur roligt han tycker det är med barn. Så vi lånade hem uniformen för provning och det gick hur bra som helst. Lite stor var den men med några små ändringar här och var så satt den riktigt bra. Mössen tyckte han dock var totalt onödig men med lite godis är han enkel att övertala.


Min hand fick vara med på bild


Dagen D kom och vi åkte in till Marinmuseum där det samlades till presskonferens. Samson "klädde om" och fick sitta på ett ståbord medan tidningarna fotade och Helen Smygegård från museet berättade mer om barnverksamheten. Sedan fick han ta en runda och bli filmad och sitta i knäet på Helen när hon gav en intervju till BLT's webtidning.

Marinmuseums fotograf Erling Klintefors fanns också på plats och tog flera fina bilder som vi sedan fick. Och som tack för hjälpen fick Samson en leksakshund som de tagit fram till museets presentshop.

Det var en rolig dag och roligast av alla hade helt klart Samson. Som han showade! Han trippade runt och visade upp sig från alla håll och kanter och njöt helt klart av uppmärksamheten.
En gång till fick han komma tillbaka och agera Pricken då det var en barndag på museet och han var en av programpunkterna. På med uniformen igen och gå runt och hälsa på barnen och bli klappad. Återigen så stortrivdes han. Det blev ett riktigt roligt minne!

Här kan du läsa mer om Marinmuseum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar