22 april 2012

En doft av timjan

När valparna kom in efter en av gårdagens trädgårdsturer så spred det sig en doft av timjan då alla tre klivit runt i den blivande lilla örtrabatten där några spridda fjolårsörter blivit planterade lite hipp som happ. Timjan är tydligen grejen för oj vad de gnagde och snaskade. När de kom in fick de dessutom en halv morot som Svea generöst släppte ner till dem i lådan (hon och Samson får ofta rå morot och de älskar det verkligen) och den var hur spännande som helt och försvann i ett nafs. I dag fick valparna ett par egna morotsbitar att gnaga på och de gillar det lika mycket som sina föräldrar.




Jag håller nu på att trimma in valparna mer och mer på torrfoder så att de funkar bra på det när de är dags att flytta hemifrån. Att ge kött till sin hund är ju såklart det bästa men alla har inte möjligheten eller tid/ork till det och som tur är finns det några sorters torrfoder som innehåller mer än bara majs, majs, majs, betor, annat spannmål och lite kycklingmjöl. Jämför till exempel innehållet i Hills valpfoder med Orijens som vi använder (samma pris):

Hills: Majs, hönsmjöl (min. kyckling 34%), animaliskt fett, digestiv, torkad betmassa, majsglutenmjöl, fiskolja, kaliumklorid, salt

Orijen: Kycklingkött, kycklingmjöl (låg asknivå), kalkonmjöl, potatis, färskfångad vit djuphavsfisk, kycklingfett(naturligt konserverat med vitamin E och citronsyra), sötpotatis, hela ägg, kalkonkött, laxmjöl,olja från lax- och ansjovisolja, färsk stillhavslax, solrosolja, alfalfa (blålucern), atlanttång, ångade morötter, spenat, ärtor, tomater, äpplelfiber, psylliumfrö, chondrus crispus, cikoria, lakritsrot, bockhornsklöver, fänkälsfrö, glukosamin HCI, tranbär, svarta vinbär, ringblommor, I-carnitin, majssilke, pepparmynta, kamomillblommor, maskrosrot, sammarkyndel, rosmarinextrakt, kondroitin, nypon.

Orijen köper vi smidigt på nätet via http://www.animail.se/ och man får det gratis hemkört till dörren. Animail säljer inte bara hundmat utan även kattmat + leksaker, koppel och en kanonsortiment av godsaker som tex torkad oxlever och torkad vom...mums!

Har ni sett annonsen för Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts show "Ljust och fräscht"? Vad har Schyffert  under armen om inte en tjusig russell. Jag tror att Morrgan kommer att se på pricken likadan ut när han blir vuxen. Samma typ av huvud och nos. Och så har det dykt upp några ljust, ljust bruna små prickar på öronen som kommer att bryta av allt det vita på ett bedårande sätt. Morrgan kommer alltså att få samma stuk på huvud och kropp som sin pappa. Han blir också broken (lång/strävhårig) men jag tror inte han blir riktigt lika lurvig som sin pappa som när han har vinterpälsen på sig är ganska raggig.



Klicka för större bild







Penny kommer att bli av samma typ men möjligen med något mer spetsiga nos, en blandning av sin mammas och pappas huvud.



Penny

Mamma Svea

och Smulan tror jag blir en kopia av sin mamma. Släthårig, smal, musklig i kroppen och smidig i hoppen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar